SALONA VAR > Usluge > Zavarivanje

Trebate ponudu ili više informacija?

Kontaktirajte nas na broj +385 21 217 571 ili direktno uputite zahtjev za ponudu.

Zatražite Ponudu

ZAVARIVANJE

SALONA VAR jedna je od vodećih tvrtki u području reparaturnog zavarivanja s impresivnom referentnom listom. Naš sustav osiguranja kvalitete zavarivačkih radova za proizvodnju čeličnih konstrukcija certificiran je u skladu s ISO 3834-2.

Naši stručnjaci imaju preko četrdeset i pet godina iskustva u specijalnom reparaturnom zavarivanju i navarivanju u različitim sektorima: hidroelektrane, cementna industrija, industrija čelika, brodska industrije, proizvodnja aluminijskih brodova, reparatura građevinskih strojeva, komunalna infrastruktura, prehrambena industrija, morske i riječne luke.

Nudimo kompletna rješenja od  ispitivanja i analize uzroka loma do razvoja tehnologije zavarivanja. Koristimo različite vrste postupaka zavarivanja kao što su REL, TIG, MIG/MAG, EPP i plinsko zavarivanje te različite automatske i poluautomatske procese zavarivanja i navarivanja. Posjedujemo iskustvo u radu s raznim vrstama metala i legura kao što su aluminij, čelik, legure nikla i bronce, steliti, sivi lijev, čelični lijev, hardox i drugi.

Naš sustav osiguranja kvalitete zavarivačkih radova za proizvodnju čeličnih konstrukcija certificiran je u skladu s ISO 3834-2.

1. ZAVARIVANJE PUKNUĆA NA ROTORU TURBINE REVERZIBILNE HIDROELEKTRANE OBROVAC

Karakteristike turbine:

 • Masa: 14.8 t
 • Maksimalna snaga: 155 MW
 • Broj okretaja: 600 o/min
 • Protok: 20,5 m3/min
 • Materijal: X3CrNi 13,4

Francis turbina / crpka za reverzibilne hidroelektrane predstavlja poseban problem što se tiče njenog dizajniranja, reparature i predviđanja životnog vijeka. Ekstremna opterećenja za vrijeme prebacivanja njenog korištenja s turbine na pumpni režim eksploatacije uzrokuju oštećenja, koja nisu uobičajena kod Francis turbina standardnih hidroelektrana. Popravak takvih oštećenja zahtijeva detekciju načina širenja loma, modifikaciju geometrije oštrice spoja, razvoj tehnologije zavarivanja i evaluaciju parametara zavarivanja pojedinog inženjerskog problema. Detekcija uzroka puknuća kao i metoda popravka opisani su U članku koji smo objavili zajedno s profesorima Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu:

Domazet, Željko; Krstulović-Opara, Lovre; Stupalo, Mladen.

Kvarovi uslijed zamora i popravak francis turbine reverzibilne hidroelektrane // 21. simpozij Dunav-Adria o eksperimentalnim metodama u mehanici čvrstih materijala/ Jecić, Stjepan ; Semenski, Damir (ur.). Zagreb: STUDION HRG, 2004. 240-241 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni).

Numerička simulacija omogućila je otkrivanje scenarija kvara, kao i odobrenje predložene metode za smanjenje parametara koncentracije naprezanja. Provedena je evaluacija parametara zavarivanja za leguru lijevanog CrNi, zajedno s termičkom obradom zavarenih spojeva. Kroz strategije, parametre i zaključke objasnili smo neke važne aspekte hidroenergetske tehnologije i reparaturne strategije.

Potpuna analize štete (brojčana i / ili eksperimentalna evaluacija raspodjele naprezanja, fraktografija, procjena preostalog vijeka trajanja, itd.) pokazali da su ove i mnoge druge pukotine i oštećenja uzrokovani pogreškama u dizajnu. Analiza je potvrdila mogućnost reparature pukotina i oštećenja, što je uspješno i učinjeno.

Reparatura turbine izvršena je 2004. godine i još uvijek besprijekorno radi.

Zavarivanje puknuća na rotoru turbine reverzibilne hidroelektrane Obrovac-3

2. POPRAVAK ZUPČANIKA MLINA CEMENTA PROMJERA 6.970 MM I TEŽINE 25 TONA

Karakteristike zupčanika (zubnog vijenca):

 • Promjer: 6.970 mm
 • Širina zuba: 600 mm
 • Širina zubnog vijenca : 760 mm
 • Broj zubi: 232
 • Modul: 30
 • Masa zubnog vijenca: 25 tona
 • Kapacitet: 100 tona cementa na sat

Nakon 20 godina trajanja veliko kolo zupčanika mlina za cement u tvornici Dalmacija cement (Cemex) puklo je uslijed zamora materijala. Kada je cijeli mlin zaustavljen i pregledan pronađeno je još sedamnaest zamornih pukotina na filetima zuba. Provedena je kompletna analiza te je detaljno definirana i izvršena reparaturna procedura.

Kompletna reparaturna tehnologija opisana je  u članku koji smo objavili zajedno s profesorima Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu:

Domazet, Željko; Piršić, Tonči; Stupalo, Mladen.

Oštećenja uzrokovana zamorom i popravak zupčanika mlina za cement // Zbornik radova 4. međunarodnog kongresa Hrvatskog društva za mehaniku / Franjo Matejiček (ur.). Bizovac, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, objavljeni rad, znanstveni).

Popravak zupčanika izvršen je 2003. godine i još uvijek besprijekorno radi.

3. SANACIJA LOMA VRATILA ELEKTROMOTORA OD 1800 KW

Karakteristike elektromotora:

 • Snaga: 1800 kW
 • Broj okretaja: 980 o/min
 • Promjer vratila: Ø200

Vratilo elektromotora za pogon mlina cementa u tvornici Dalmacija cement (Cemex) puknuo je na dva dijela. Izradili smo novi dio vratila Ø 200, zavarili i strojno obradili.

Sanaciju vratila elektromotora izvršili smo 1995. godine još uvijek besprijekorno radi.

Sanacija loma vratila elektromotora od 1800 kW