SALONA VAR > Usluge > CEMENTNA INDUSTRIJA

Trebate ponudu ili više informacija?

Kontaktirajte nas na broj +385 21 217 571 ili direktno uputite zahtjev za ponudu.

Zatražite Ponudu

CEMENTNA INDUSTRIJA

Naši stručnjaci imaju preko 40 godina iskustva u održavanju postrojenja cementne industrije i izradi rezervnih dijelova.

 

POPRAVAK ZUPČANIKA MLINA CEMENTA PROMJERA 6.970 MM I TEŽINE 25 TONA

Karakteristike zupčanika (zubnog vijenca):

 • Promjer: 6.970 mm
 • Širina zuba: 600 mm
 • Širina zubnog vijenca : 760 mm
 • Broj zubi: 232
 • Modul: 30
 • Masa zubnog vijenca: 25 tona
 • Kapacitet: 100 tona cementa na sat

Nakon 20 godina trajanja veliko kolo zupčanika mlina za cement u tvornici Dalmacija cement (Cemex) puklo je uslijed zamora materijala. Kada je cijeli mlin zaustavljen i pregledan pronađeno je još sedamnaest zamornih pukotina na filetima zuba. Provedena je kompletna analiza te je detaljno definirana i izvršena reparaturna procedura.

Kompletna reparaturna tehnologija opisana je u članku koji smo objavili zajedno s profesorima Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu:

Domazet, Željko; Piršić, Tonči; Stupalo, Mladen.

Oštećenja uzrokovana zamorom i popravak zupčanika mlina za cement // Zbornik radova 4. međunarodnog kongresa Hrvatskog društva za mehaniku / Franjo Matejiček (ur.). Bizovac, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, objavljeni rad, znanstveni).

Popravak zupčanika izvršen je 2003. godine i još uvijek besprijekorno radi.

Zavarivanje puknuća na rotoru turbine reverzibilne hidroelektrane Obrovac

SANACIJA LOMA VRATILA ELEKTROMOTORA OD 1800 KW

Karakteristike elektromotora:

Snaga: 1800 kW

Broj okretaja: 980 o/min

Promjer vratila: Ø200

Vratilo elektromotora za pogon mlina cementa u tvornici Dalmacija cement (Cemex) puknuo je na dva dijela. Izradili smo novi dio vratila Ø 200, zavarili i strojno obradili.

Sanaciju vratila elektromotora izvršili smo 1995. godine još uvijek besprijekorno radi.

Sanacija loma vratila elektromotora od 1800 kW

Vršimo kompletnu sanaciju elektromotora, drobiličnih postrojenja, navarivanje kotača dizalica, lijevanje bijele kovine za klizne ležajeve kao i kompletnu izradu svih dijelova od hardoxa i tvrdo navarenih čelika.

Proizvodimo kompletne Phuler pumpe, zračne, lančaste i pužne transportere te kofičaste elevatore za cement, ugljen i klinker.  Izrađujemo cijevi za transport ugljena, sirovine i klinkera zaštićene bazaltom i tvrdo navarenim čelikom.

Ovlašteni smo HARDOX WEARPARTS PARTNER tvrtke SSAB za proizvodnju rezervnih dijelova od hardoxa i drugih specijalnih čelika.

U suradnji s njemačkom tvrtkom Kalenborn, čiji smo ekskluzivni predstavnik za zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju, nudimo kompletnu zaštitu od habanja uporabom specijalnih materijala kao što su keramika, bazalt i tvrdo navareni limovi.

Na fotografijama možete vidjeti nekoliko primjera naših radova:

 1. Metalizacija pogonskog vratila mlina cementa
 2. Navarivanje pužnica
 3. Navarivanje bata drobilice
 4. Navarivanje kolijevke drobilice

 

DROBILIČNA POSTROJENJA: Bat drobilice

DROBILIČNA POSTROJENJA: Navarivanje kolijevke drobilice

PUŽNICE

Metalizacije pogonskih vratila mlina cementa

Ostalo

Zahvaljujući uskoj i uspješnoj suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, objavili smo nekoliko znanstvenih radova iz ovog područja te ih predstavili na specijaliziranim međunarodnim skupovima:

-Domazet, Željko; Piršić, Tonči; Stupalo, Mladen.
Oštećenja uzrokovana zamorom i popravak zupčanika mlina za cement. Zbornik radova 4. međunarodnog kongresa Hrvatskog društva za mehaniku/ Franjo Matejiček (ur.). Bizovac, 2003.

-Domazet, Željko; Krstulović-Opara, Lovre; Stupalo, Mladen.
Oštećenja i pukotine nastale uslijed zamora u cementnoj industriji, brodogradnji i hidroelektranama. Inženjerska analiza kvara. 12 (2005), 5; 819-833.